Warsztaty kuchni molekularnej

Dnia 21 września 2021r. przybyli do naszego przedszkola, niezwykli kucharze, by przygotować z nami mrożone cuda w ramach zajęć o tajemniczej nazwie „Kuchnia molekularna”.

Podczas warsztatów dzieci eksperymentowały, ćwiczyły zdolności motoryczne, koncentrację uwagi, współdziałanie w grupie. Warsztaty kulinarne oprócz wiedzy, wywarły na dzieciach wielkie wrażenie i wzbudziły ogromną radość. Wielkie wybuchy, dymiące chrupki, kurczące
i samopompujące się balony, smaczne lody owocowe zamrażane ciekłym azotem wzbudziły ogromne zainteresowanie dzieci.

Dzień był pełen radości i niezapomnianych wrażeń! Dzięki tym zajęciom dzieci dowiedziały się m.in.czym jest suchy lód,ciekły azot,degustowali potrawy ,w których przygotowaniu aktywnie uczestniczyli.Były to dymiące soki,chipsy z bazylii,lody,kubusiowy makaron.Dowiedziały się,jak można szybko zamrozić róże.Podczas tych zajęć dzieci ćwiczyły zdolności motoryczne,koncentrację uwagi,współdziałanie w grupie.Warsztaty kulinarne oprócz wiedzy ,sprawiły dzieciom ogromną frajdę.Na koniec każdy uczestnik otrzymał certyfikat mistrza kuchni molekularnej.Z takimi zdolnościami na pewno pomogą rodzicom w kuchni