Kuchnia molekularna – warsztaty

W dniu 21 września 2021 roku dzieci z grupy „Smerfy” uczestniczyły w warsztatach związanych z programem kulinarnym realizowanym w przedszkolu w roku szkolnym 2021/2022.

Temat warsztatów brzmiał bardzo tajemniczo: : „Kuchnia molekularna” prowadzona przez „Bajkowe Laboratorium”. Podczas warsztatów dzieci poznały właściwości i możliwości ciekłego azotu. Prowadzący zaprezentowali dzieciom doświadczenia z suchym lodem, balon dmuchany dwutlenkiem węgla, nadmuchane balony – „moczone” w ciekłym azocie, „parujące” chrupki kukurydziane, wspólnie wykonane sorbety lodowe, „chmura” – połączenie ciekłego azotu z gorącą wodą, „lawa” – z ciekłego azotu połączona z płynem do naczyń i wodą.

Wszystkie dzieci były bardzo zaciekawione i z ogromną radością uczestniczyły w doświadczeniach. „Smerfy” podczas zajęć miały możliwość poczuć się jak prawdziwi chemicy. Na zakończenie zostało wykonane zdjęcie pamiątkowe z prowadzącymi warsztaty.